De Geschiedenis van Het Rugby
De legende
Volgens een bekende legende is rugby in 1823 begonnen door William Webb Ellis, leerling van één van de oudste en bekendste kostscholen in Engeland.
De school is gevestigd in de stad Rugby in Engeland. Tijdens een voetbalwedstrijd pakte William Webb Ellis de bal op en rende ermee naar de overkant van het veld. William Webb Ellis wordt op zijn school nog steeds vereerd en de beker, die aan de wereldkampioen wordt overhandigd, heet de Webb Ellis Cup.
Op initiatief van Australië en Nieuw-Zeeland werd in 1987 het eerste wereldkampioenschap Rugby georganiseerd in Nieuw-Zeeland. Het toernooi wordt nu om de vier jaar gehouden.
Olympische geschiedenis
Tussen 1900 en 1924 was Rugby vier maal een Olympische sport. In 1900, 1908, 1920 en 1924. Amerika is de huidige Olympisch kampioen na overwinning op Frankrijk in Parijs in 1924. Met de aankomende Olympische Zomerspelen in Rio 2016 staat Rugby weer op het programma, maar dit keer zijn het de Rugby Sevens die men speelt. Een veel snellere, overzichtelijker en dynamischer vorm.
De wereldkampioenen Rugby waren achtereenvolgens:
1987: Nieuw-Zeeland
1991: Australië
1995: Zuid-Afrika
1999: Australië
2003: Engeland
2007: Zuid-Afrika
2011: Nieuw-Zeeland
2015: Nieuw- Zeeland
2019: Zuid-Afrika
De 10 belangrijkste spelregels:
-
- Je verplaatst de bal met je handen. Daarnaast zijn schijnbewegingen en snelheid je sterkste wapens.
- De bal mag alleen naar achteren worden gegooid.
- De speler met de bal mag getackeld worden. Dat mag overigens alleen met de armen en onder schouderniveau.
- Lichte overtredingen zoals het naar voren laten vallen van de bal of een pass naar voren worden bestraft met een scrum. In de scrum staan de 8 voorwaartsen in een bepaalde formatie. De twee groepen van 8 voorwaartsen strijden om de bal die in het midden van de scrum wordt ingebracht.
- Als de bal uit gaat, wordt het spel hervat met een lineout. De bal wordt tussen twee rijen spelers in het midden gegooid. Beide teams hebben de kans om de bal te veroveren.
- Zware overtredingen, zoals het praten tegen de scheidsrechter of buitenspel, worden bestraft met een penalty. Bij een penalty moet de tegenstander op 10 meter afstand staan. Als je in de buurt van de palen bent, mag je ook op de palen schieten. Dat levert 3 punten op.
- Je bent buitenspel zodra je voor de bal of achterste voet staat wanneer de bal wordt gegooid.
- Bij een maul maak je contact met een tegenstander, je draait je lichaam in en wacht op hulp van een teamgenoot. Je krijgt dan een kluwen spelers die duwen en trekken om de bal te veroveren. Als je wordt getackeld ga je naar de grond. Je plaatst de bal naar je eigen kant. Spelers van beide teams proberen nu de bal te veroveren. Nu spreek je van een ruck.
- Je mag de bal schoppen. Soms is dat handig als je in de verdediging staat. Maar uiteraard leidt het meestal tot balverlies.
- Behandel de tegenstander en de scheidsrechter met respect.
Verschillende spelvormen binnen rugby
Rugby Union 15 tegen 15 is de meest gespeelde spelvorm van de sport. Andere spelvormen zijn Rugby League, Rugby 7’s, Rugby 10’s, Touch Rugby, Beach Rugby, X Rugby, Tag Rugby, Veteranen Rugby, Walking Rugby, Mixed Ability Rugby en Rolstoel Rugby.
Klik hier voor meer informatie over de verschillende spelvormen binnen rugby!
Beginnen met Rugby
Jeugd rugby
Rugby is echt een sport voor jonge kinderen. Zowel voor jongens als voor meisjes. Jonge kinderen hebben veel energie en willen graag stoeien. Daar binnen het rugby meer dan voldoende ruimte voor. Rugby is niet voor niets de snelst groeiende sport in Nederland.
Wanneer kan een kind beginnen met rugby?
Kinderen kunnen vanaf 5 jaar beginnen met rugby. Er worden dan nog geen wedstrijden gespeeld, aangezien spel en plezier de belangrijkste aspecten zijn bij jonge kinderen.
Kinderen trainen en spelen in verschillende leeftijdscategorieën:
- Guppen < 6-jaar
- Turven < 8-jaar
- Benjamins < 10-jaar
- Mini’s < 12-jaar
Zodra kinderen wat ouder worden, gaan ze steeds meer het echte rugbyspel spelen. Veiligheid staat voorop! De jeugdcompetitie begint na de mini’s. Het is belangrijk dat kinderen vooral plezier in het spel beleven en niet het gevoel hebben wekelijks te moeten presteren in een competitie.
Jeugdcompetitie spelen
De oudere jeugd doet mee aan de jeugdcompetitie. De trainingen zijn meer en meer gericht op de wedstrijden en het gaat er soms stevig aan toe. Ook de oudere jeugd is ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën;
- Cubs < 14-jaar
- Junioren < 16-jaar
- Colts < 18-jaar
Hoe ouder de spelers, hoe meer rugbyregels uit het volwassen rugby gaan gelden. In de jeugdcompetitie wordt ook gespeeld om het Nationaal Kampioenschap.
Rugby is voor iedereen! De jongsten zijn 5 jaar wanneer ze beginnen.
Bij rugby heb je spelers nodig van verschillende posturen. Groot, klein, dik en dun. Vandaar dat rugby een sport is voor iedereen! Ben je snel en beweeglijk dan is een plek aan de zijkanten van het veld (de wing) een goede plek om te spelen. Ben je klein maar behendig dan is het spelverdelen (de scrum half) misschien jouw plek. Ben je sterk en zwaar dan is een plek in de scrum jouw plek.
Rugby is een echte teamsport. Je speelt met elkaar en kunt niet zonder elkaar. Niet in het veld maar ook niet daarbuiten. Vele rugbyspelers hebben hechte vriendschappen voor het leven met hun teamgenoten!
Rugby speel je samen. Je kunt niet zonder elkaar.
Jeugdrugby en topsport
Voor de zeer sportieve rugbyspelers is er de mogelijkheid om topsporter te worden. Er zijn Rugby Academies in Nederland in Rosmalen, Alkmaar, Den Haag, Hilversum, Nijmegen en Heereveen. Als je wordt toegelaten tot de Rugby Academie, ga je dagelijks trainen onder schooltijd! Je krijgt een topsportstatus en indien je hard traint, kan je doorstromen naar de internationale rugby wereld. Inmiddels spelen de eerste Nederlandse jeugdspelers al in het buitenland (Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Engeland en Frankrijk).
Meisjes en topsport
Voor meisjes zijn de kansen om door te dringen tot de top nog groter. Een uitgebreid programma biedt meisjes vanaf 14 jaar al de kans om mee te trainen in het development team. Samen met de dames van Oranje krijg je trainingen van toptrainers.
Beginnen met rugby?
Wil je graag beginnen met rugby? Ga dan eens langs bij een rugbyclub in de buurt. Je mag altijd een paar keer meetrainen om een idee te krijgen of je rugby leuk vindt. Pas op: als je een keer gaat spelen, ben je meestal verkocht!
KLIK op de Handleiding voor beginners voor meer informatie.