De spelvormen binnen Rugby

Er zijn verschillende spelvormen binnen het rugby. De bekendste vorm van Rugby Union is de 15-a-side variant die door de meeste clubs wordt gespeeld. Daarnaast is 7’s een bekende variant die zelfs Olympisch is geworden tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2017.

Andere vormen van Rugby Union zijn Beach Rugby, Rugby 10’s (10-a-side), Touch Rugby en Veteranen Rugby (35+). Naast deze bekende vormen van rugby zijn er ook nieuwe ontwikkelingen met Walking Rugby, Mixed Ability Rugby en X Rugby.

Rugby Union 15’s

De bekendste vorm van Rugby Union is 15 tegen 15. Een wedstrijd duurt 2 maal 40 minuten en wordt gespeeld op een veld van 100m bij 70m. Je hebt 4 mogelijkheden om punten te scoren; een try, conversie, penalty kick en dropkick. Zodra je de bal gecontroleerd achter de trylijn van de tegenstander op de grond drukt scoor je een try, dit is goed 5 punten. Nadat een try is gescoord krijg je de kans om de bal door de palen te kicken, dit noem je een conversie en is goed voor een extra 2 punten. In totaal kun je bij het maken van een try dus 7 punten behalen als team. Als je doormiddel van een penalty kick of een dropkick de bal door de palen kickt krijg je 3 punten.

De vijftien spelers van een rugbyteam zijn in twee categorieën in te delen. De spelers met rugnummer 1 t/m 8 zijn de voorwaartsen, ofwel het ‘Pack’, de spelers met rugnummer 9 t/m 15 zijn de driekwarters, ook wel de ‘backs’ genoemd. Tevens kennen we een verder onderverdeling van het pack en de backs. Zo worden in het pack, de eerste rij, twee props met in het midden een hooker, tezamen met de tweede rij, waar de twee locks staan, de front five genoemd. De nummers 6 t/m 8 van het pack vormen tezamen de ‘back row’, ofwel derde rij. Een team mag maximaal zeven reservespelers hebben.

Klik hier voor meer informatie over Rugby Union 15’s!

Rugby League

In essentie lijkt de sport nog op Rugby Union, maar wordt gespeeld door teams van dertien spelers en spelonderdelen als scrum en line-out zijn in de loop der tijd naar de achtergrond verdrongen. Kenmerkend is de spelhervatting play-the-ball, waarbij de bal met de voet naar achteren wordt gerold na een tackle. Het team behoudt balbezit en de tegenstander moet zich 10 meter achter de buitenspellijn opstellen. Na 5 achtereenvolgende tackles gaat de bal naar de tegenstander.

Klik hier voor meer informatie over Rugby League!

Rugby 7’s

Rugby Sevens is een variant van Rugby Union die wordt gespeeld met 7 spelers per team, met helften van 7 minuten lang en op een geheel rugbyveld. Bij een gelijkspel is er de mogelijkheid van een verlenging en in finalerondes zijn er uitzonderingen waar er 10 minuten per helft gespeeld wordt. In vergelijking met het reguliere rugby union is deze sport voornamelijk op snelheid en wendbaarheid gebaseerd, daarom wordt deze meestal gespeeld door mensen die in het reguliere rugby uitkomen als “backs“. In de traditionele rugbylanden zijn echter spelers die zich specifiek op sevens hebben toegelegd.

Klik hier voor meer informatie over Rugby 7’s!

Rugby 10’s

Rugby 10’s

Klik hier voor meer informatie over Rugby 10’s!

Touch Rugby

Touch rugby is afgeleid van rugby league en is een spannende sport voor mensen van alle rangen en standen. Het is een van de zeldzame collectieve sporten waar zowel geslachten als leeftijdsgroepen, van basisschoolkinderen tot vijftigplussers, samen en tegen elkaar in een team spelen. De gemengde versie van het spel (waarbij zowel mannelijke als vrouwelijke spelers tegelijkertijd op het veld staan) is vooral populair bij sociale spelers.

Bij touch rugby is het tackelen van tegenstanders vervangen door een aanraking, dat wordt een touch genoemd. Een touch moet met minimale kracht worden gedaan, dit maakt touch rugby een ​​sport met beperkt contact. De sport combineert tactiek, behendigheid en snelheid met goede communicatie- en pass- en vangvaardigheden.

Klik hier voor meer informatie over Touch Rugby!

Beach Rugby

Klik hier voor meer informatie over Beach Rugby!

X Rugby

X Rugby is een nieuwe vorm van Rugby Union dat is ontwikkeld door World Rugby. Het is een aangepaste spelvorm dat gespeeld wordt op een half veld. Hiermee wordt de intensiviteit van contact in het spel verminderd. X Rugby is ontworpen als introductie voor nieuwe spelers en voor het behoud van bestaande spelers binnen de sport. Deze 7 tegen 7 variant is eenvoudig te organiseren en zorgt voor veel plezier en fitness. Alle aspecten van het rugbyspel komen hier namelijk in terug!

Klik hier voor meer informatie over X Rugby!

Tag Rugby

Tag rugby is een contactloos, snel bewegend spel dat geschikt is voor volwassenen en kinderen, en voor jongens en meisjes. Het veilige, contactloze karakter maakt het ideaal voor jongeren om rugby te leren. Tagriemen of tagshorts vervangen het tackelen. Teams spelen zeven tegen zeven met een voorkeur van ten minste drie mannen en vrouwen die tegelijkertijd spelen.

Klik hier voor meer informatie over Tag Rugby!

Veteranen Rugby

Klik hier voor meer informatie over Veteranen Rugby!

Walking Rugby

De Nederlandse Rugby Bond is samen met het Nationaal Ouderenfonds gestart met OldStars walking rugby in Nederland. Veel ouderen willen wel sporten, maar hebben hier moeite omdat er onvoldoende passend aanbod is. Ouderen benaderen sport en bewegen anders en zoeken ook andere beweegvormen.

Sport wordt door middel van de OldStars spelvormen als middel ingezet om problemen (gezondheidsproblemen, geen actieve maatschappelijke rol, weinig sociale contacten) waarmee ouderen kampen bespreekbaar te maken en aan te pakken. Inmiddels doen er al 365 amateurverenigingen mee in Nederland en wij willen samen met elkaar het succes nog groter maken!

Klik hier voor meer informatie over Walking Rugby!

Mixed Ability Rugby

Mixed Ability Rugby staat voor het beschikbaar maken van van Rugby voor iedereen. Het doorbreken van barrières tussen invalide en valide spelers brengt deze groep sporters samen. Mixed Ability Rugby staat voor het aanmoedigen en inspireren van gemeenschapsvorming tussen Rugby en mensen met een beperking. Deze lichamelijke activiteit en sociale interactie helpt in de transformatie van gezondheid en geluk.

Klik hier voor meer informatie over Mixed Ability Rugby!

Rolstoel Rugby

Klik hier voor meer informatie over Rolstoel Rugby!

spot_img

Laatste nieuws