Wheelchair Rugby is een gemengde teamsport voor quadriplegische mannen en vrouwen, uitgevonden in Winnipeg, Canada in 1977. Het combineert elementen van rugby, basketbal en handbal. Spelers strijden in teams van vier om de bal over de doellijn van het andere team te dragen. Contact tussen rolstoelen is toegestaan en is in feite een integraal onderdeel van de sport, aangezien spelers hun stoelen gebruiken om tegenstanders te blokkeren en vast te houden.
Rolstoelrugbyspelers strijden in handmatige rolstoelen die speciaal zijn ontworpen voor de sport om veiligheid en eerlijkheid te garanderen. Om te beginnen met spelen, kan elke handmatige rolstoel worden gebruikt, hoewel het spel gemakkelijker is wanneer het wordt gespeeld in een lichtgewicht sportrolstoel die verplicht is voor internationale wedstrijden.
Het spel wordt gespeeld met een witte bal, vergelijkbaar met een volleybal en wordt binnenshuis gespeeld op een basketbalveld van regulier formaat. Vier kegels, pylonen of markeringen worden gebruikt om de doellijnen te markeren. Een wedstrijdklok is ook vereist; elke klok die wordt gebruikt voor basketbal, handbal of andere soortgelijke sporten is voldoende.
Om in aanmerking te komen voor het spelen van Rolstoelrugby, moeten individuen een handicap hebben die de armen en benen aantast. De meeste spelers hebben ruggenmergletsels met volledige of gedeeltelijke verlamming van de benen en gedeeltelijke verlamming van de armen. Andere groepen met een handicap die spelen, zijn hersenverlamming, spierdystrofie, amputaties, polio en andere neurologische aandoeningen. Mannen en vrouwen strijden in dezelfde teams en in dezelfde competities. Spelers krijgen een sportclassificatie toegewezen op basis van hun handicap; teams moeten veldspelers zijn met een mix van classificatiewaarden, zodat spelers met verschillende functionele vaardigheden met elkaar kunnen concurreren.
Wheelchair Rugby is een paralympische sport die momenteel in meer dan 40 landen wordt gespeeld en wordt voorgezeten door de IWRF [link], die drie zones omvat: Amerika, met zes actieve landen; Europa, met 14 actieve landen; en Azië-Oceanië, met zes actieve landen.