Rugby League

In essentie lijkt de sport nog op Rugby Union, maar wordt gespeeld door teams van dertien spelers en spelonderdelen als scrum en line-out zijn in de loop der tijd naar de achtergrond verdrongen. Kenmerkend is de spelhervatting play-the-ball, waarbij de bal met de voet naar achteren wordt gerold na een tackle. Het team behoudt balbezit en de tegenstander moet zich 10 meter achter de buitenspellijn opstellen. Na 5 achtereenvolgende tackles gaat de bal naar de tegenstander.

In Papoea-Nieuw-Guinea is League de nationale sport. Verder is de sport populair in landen waar ook Rugby Union een belangrijke positie inneemt, met name Nieuw-ZeelandEngeland en Australië. In deze laatste landen is League vaak populair in bepaalde kleinere regio’s.

In Nederland wordt rugby league gespeeld vanaf eind jaren tachtig[1]. Sinds 2015 bestaat er een officiële competitie met, vooralsnog, vier teams: Den Haag KnightsAmsterdam CobrasRotterdam Pitbulls en Harderwijk Dolphins[2]. In België is rugby league praktisch onbestaand: pas sinds 2009 is er één club.[3]

Laatste nieuws

spot_img