Touch Rugby

Touch rugby is afgeleid van rugby league en is een spannende sport voor mensen van alle rangen en standen. Het is een van de zeldzame collectieve sporten waar zowel geslachten als leeftijdsgroepen, van basisschoolkinderen tot vijftigplussers, samen en tegen elkaar in een team spelen. De gemengde versie van het spel (waarbij zowel mannelijke als vrouwelijke spelers tegelijkertijd op het veld staan) is vooral populair bij sociale spelers.

Bij touch rugby is het tackelen van tegenstanders vervangen door een aanraking, dat wordt een touch genoemd. Een touch moet met minimale kracht worden gedaan, dit maakt touch rugby een ​​sport met beperkt contact. De sport combineert tactiek, behendigheid en snelheid met goede communicatie- en pass- en vangvaardigheden.

spot_imgspot_img

Algemene spelprincipes

Het doel van Touch rugby is dat jouw team meer try’s scoort dan je tegenstanders. Je scoort een try door de bal gecontroleerd achter de trylijn van de tegenstander op de grond te drukken. Een wedstrijd bestaat uit twee helften van 20 minuten speeltijd.

Teams bestaan uit 6 spelers op het veld, met maximaal 8 wissel spelers aan de zijlijn. Teams zijn onderverdeeld in divisies; jongens, meisjes en gemengd (gemengd = 3 mannelijke + 3 vrouwelijke spelers). Spelers kunnen op elk moment tijdens het spel wisselen en zo vaak als ze willen. Elk team heeft zes ’touches’ voordat ze de bal aan hun tegenstanders moeten overhandigen.

Teams moeten de bal over het veld naar hun try gebied verplaatsen, zonder:
• de bal naar voren passeren.
• de bal op de grond laten vallen of tegen de bal te schoppen.

Wanneer een aanvaller wordt getouchet, moet hij de bal tussen zijn benen naar achter rollen op de plaats waar hij is getouchet. Verdedigers moeten op minimaal 5 meter afstand zijn wanneer het spel wordt hervat, anders staan zij buitenspel. Het verdedigende team kan naar voren gaan zodra de bal is gepasst.

Een aanvallende speler wordt als buitenspel beschouwd als hij voor de speler staat die in balbezit is. Behalve wanneer hun team een ​​touch uitvoert, kan een aanvallende speler buitenspel blijven zonder straf, zolang hij de verdedigende spelers niet hindert.

Sancties worden toegekend voor verschillende  spelovertredingen, waaronder voorwaartse pass, buitenspel, touch-and-pass, roll-over-the-mark en overdreven spel. Elke spelovertreding zal resulteren in ofwel een reset van de “touch telling” of een turnover. Het team dat de penalty heeft veroorzaakt moet zich 10 meter terugtrekken.

Wanneer een penalty wordt toegekend, krijgt het niet-overtredende team de bal en de mogelijkheid om het spel op de door de scheidsrechter aangegeven markering te hervatten. Een penalty wordt genomen door de bal op de grond te leggen, de bal los te laten, de bal met je voet aan te raken en de bal op te nemen.

Touch rugby speler uitrusting

De bal
Het spel wordt gespeeld met een ovale, opgeblazen bal: de bal is 36 cm lang en 55 cm in omtrek (iets kleiner dan een rugbybal van maat 4).

Schoenen
Schoenen met schroefnoppen of schoenplaatjes mogen niet worden gedragen. Lichte leren of synthetische laarzen met zachte voorgevormde zolen zijn toegestaan.

Sieraden, Brillen, vingernagels en andere items
Het is niet toegestaan ​​te spelen met een sieraad, ketting, identificatieband of soortgelijk voorwerp dat gevaarlijk kan zijn voor een tegenstander. Lange of scherpe vingernagels zijn ook niet toegestaan. Items die niet kunnen worden verwijderd, of gevaarlijke vingernagels, moeten worden afgeplakt. Spelers mogen een bril of zonnebril dragen op voorwaarde dat ze veilig en stevig zijn bevestigd. Medische steunen zoals knie- of enkelbraces mogen ook worden gedragen, mits ze niet schadelijk zijn.

Tenue
Het spelers tenue bestaat uit sokken, een broekje en een spelers shirt. Dit wordt over het algemeen bij de club zelf aangeboden.

Het speelveld

Het speelveld is 50m bij 70m groot. Het speelveld wordt aangegeven met markeringen of kegels van een onderscheidende kleur, gemaakt van veilig en buigzaam materiaal.

Touch Rugby Nederland

Heb je vragen over touch rugby of wil je graag meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met Touch Rugby Nederland.

Laatste Nieuws

spot_img

NRB